Het mysterie van Pythagoras

  • Beschrijving
  • Meer details

Wiskunderoman van Jan Helmer. (deel 1)

 

Wat is een wiskunderoman. Het woord staat (nog) niet in Van Dale, maar de
naam verraadt het al: Een roman met wiskunde. In een wiskunderoman komt de lezer op een natuurlijke wijze in het boek wiskunde tegen. Deze is als het ware in de verhaallijn verweven. Het is dus geen wiskundeboek. Daarin staan opgaven steeds weer in nieuwe contexten. In zekere zin is de Da Vinci Code ook een wiskunderoman. Maar de wiskunde blijft daar op de achtergrond.

Twee bekende voorbeelden van wiskunderomannen zijn 'De Telduivel' van Hans Magnus Enzenberger, een Duitse schrijver die in zijn boek iedere nacht bij een jongetje een duiveltje op bezoek laat komen om hem wat over wiskunde uit te leggen. Een mooi boek voor iedereen die in de schoonheid van de wiskunde geïnteresseerd is. Een ander boek is 'De Stelling van de papegaai', dat over de geschiedenis van de wiskunde gaat.

De lezer hoeft geen wiskundige te zijn. De hoofdpersoon Matteo is dat ook niet. Hij leert naarmate het boek vordert steeds meer over de wiskunde en over Pythagoras. Deze wiskundige blijkt een hele andere man te zijn, dan de meeste denken. Een combinatie van Emiel Ratelband en Albert Einstein. Pythagoras is een hele wijze man met uiterst merkwaardige streken. In het boek komen we veel over hem te weten. Op de site is een beschrijving van Nobelprijswinnaar Bertrand Russell opgenomen over de enorme betekenis van Pythagoras op de huidige westerse wereld.
__ifPurchasable__
__endifPurchasable__