Interactieve borden

Hoe werkt een interactief bord of digitaal bord?
Een interactief bord (of digitaal (school)bord) is een aanraakgevoelig whiteboard en onderdeel van een systeem waar ook een computer en een beamer deel van zijn. Dit systeem werkt als volgt:


• De computer stuurt een beeld van een applicatie naar de projector.
• De projector geeft dit beeld weer op het interactieve bord.
• Het interactieve bord is zowel een beeldscherm als een input-apparaat, zodat u alle applicaties kunt bedienen door het aanraken van het interactieve bord (om het simpel te zeggen: een digitaal (school)bord heeft dezelfde functies als uw muis of uw toetsenbord. Wat u hiermee doet op uw computer, kunt u ook op het interactieve bord).


In feite is een interactief bord (of digitaal (school)bord) niet meer dan een groot touchscreen waarmee u uw computer kunt bedienen. De meegeleverde software maakt het bord daadwerkelijk interactief en bepaald in grote mate de mogelijkheden van het bord. De software stelt u in staat aantekeningen te maken over en in applicaties, lessen voor te bereiden en door middel van handige tools de aandacht van luisteraars te trekken.

Interactieve systemen kennen elk hun eigen techniek. Voor de interactieve borden (of digitaal (school)bord), kunnen de systemen ruwweg worden opgedeeld in 4 groepen:


1. De nieuwere borden, die de voordelen van onderstaande borden combineren en werken via optische sensoren – type ‘Starboard’
2. De electromagnetische borden - type 'Focus Board’
3. De (geïntegreerde) interactieve whiteboardsystemen op basis van de ultrasoon technologie - type 'eBeam'
4 . de drukgevoelige borden - type ‘Smart Board’


Type 'Starboard'
De techniek van het Starboard bestaat uit optische sensoren in de bovenrand van het bord. Deze sensoren tasten het oppervlak van het bord af, tot aan de reflectietape in de randen van het bord. Wanneer de sensoren worden onderbroken, herkent het bord een aanraking. Voor de werking van dit bord is dus vooral de onderbreking van de sensoren van belang, zodoende speelt het geen rol met welk voorwerp u het bord bedient.
Het grootste voordeel van deze techniek is dat zich geen kwetsbare onderdelen in het schrijfoppervlak bevinden. Het bord kan tegen een stootje en werkt zelfs als deze onverhoopt beschadigd raakt.Type 'Focusboard'
Het Focusboard is een interactief bord met een elektromagnetische techniek. Door middel van een speciale pen kan dit bord bediend worden: het elektromagnetisch 'veld' maakt als het ware contact met de pen en ziet waar deze is. De vertraging in het volgen van de pen is bij dit bord zeer miniem.
Het focusboard is beschikbaar in alle mogelijk varianten (enkelvlaks, vijfvlaks, hoog-laag, verrijdbaar...) en heeft een hard oppervlak. De hardwareknoppen op het bord geven direct toegang tot de belangrijkste functies. Het bord voorziet tevens in een grote nauwkeurigheid door de hoge resolutie en is ook zeer geschikt als projectieoppervlak (geen hotspots en hoge reflectiewaarde).
Het Focusboard wordt standaard geleverd met Nederlandstalige software. Deze software is zeer veelzijdig, maar desondanks toch heel gebruiksvriendelijk. Naast de standaard software is er ook thuiswerksoftware beschikbaar.


Type 'eBeam'
Met eBeam interactive heeft u, samen met uw beamer en laptop, een compleet mobiel interactief whiteboard tot uw beschikking. De eBeam technologie is, net zoals het 3M Digital Board en de Mimio Xi, gebaseerd op ultrasoon geluid. Voor de bediening van de eBeam bestaat een speciale elektronische pen: de interactive Stylus. Deze pen heeft de functie van een muis, inclusief rechter en linker muisknop.
De eBeam technologie is beschikbaar in een mobiele uitvoering (eBeam Interactive) alsook een vaste uitvoering (e-Board Interactive & Interactive schoolbord). Met de mobiele uitvoering kunt u ieder whiteboard, op welke plaats dan ook omtoveren in een interactief whiteboard. De vaste uitvoering bestaat uit een whiteboard (beschikbaar in verschillende uitvoeringen en zeer geschikt voor projectie) en een ingebouwde eBeam.


Type 'Smart board'
SMART Board interactive whiteboards zijn wereldwijd toonaangevend. Door het grote scherm aan te raken, krijgen gebruikers eenvoudig toegang tot applicaties of multimedia-content, waaronder het internet, cd-roms en dvd’s. Met SMART Board-software kunnen gebruikers met digitale inkt schrijven en hun aantekeningen vervolgens bewerken, opslaan, afdrukken of versturen naar een website voor toekomstig gebruik. SMART Board interactive whiteboards worden gebruikt in klaslokalen, presentatieruimten en vergaderkamers over de gehele wereld en helpen mensen om effectief samen te werken, ongeacht of ze binnen dezelfde ruimte zijn of zich op verschillende locaties bevinden. Docenten en trainers in meer dan 75 landen maken gebruik van een SMART Board interactive whiteboard vanwege de veelzijdige software en de intuïtieve mogelijkheden.